Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Οι ξένοι ξέρουν καλύτερα από εμάς, για εμάς ;

Άραγε οι ξένοι ξέρουν καλύτερα από εμάς, για εμάς; ΟΧΙ. Ξέρουμε και εμείς, απλώς μονο οι ξένοι μιλούν ανοιχτά για αυτό. Σύμφωνα με τον Justin Lahart της Wall Street Journal (βλ. εδώ,
το άρθρο το εντόπισα μέσω του greekcrisis), η ετήσια αποφυγή δήλωσης εισοδήματος στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε ήταν 28 δις! Και αυτό, βάσει απλών υπολογισμών από τα τραπεζικά δεδομένα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Αναρωτιέται κανείς ποιο να είναι το συνολικό ποσό δεδομένης και της εκροής προς το εξωτερικό! Οι διαφυγόντες φόροι είναι περίπου 11 δις, δηλαδή περίπου το 1/3 του ελλείμματος για εφέτος. Δεν έχω υπόψη μου κανένα ΜΜΕ που να το έχει αναφέρει το γεγονός, και ακόμα και αν έχει συμβεί αυτό, τότε έχει περάσει στα ψηλά ψιλά αντί να μιλάμε όλοι μας για αυτό!

Συμπέρασμα; Μήπως παίρνουμε ότι μας αξίζει; Αν όχι ότι μας αξίζει, τότε μήπως αυτό που ανεχόμαστε να υπάρχει (μαζί με πολλές άλλες στρεβλώσεις); Το μνημόνιο και τα όσα στραβά αυτό έχει στη πράξη είναι δευτερεύουσας σημασίας καθότι έρχεται ως συνέπεια - όχι αιτία - αυτής της κατάστασης. Άλλωστε, πολλοί εξ αυτών που συστηματικά φοροαποφεύγουν ή φοροκλέπτουν, ΔΕΝ θέλουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου όπως η αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού, το άνοιγμα επαγγελμάτων κ.ο.κ., για να μην αναφέρουμε φυσικά τους "νοσταλγούς" της δραχμής που ονειρεύονται να μας αγοράσουν όλους τσάμπα.

Ξ. Βασιλάκος

ΥΓ: Δεν είμαι οπαδός του μνημονίου και της εξωτερικής παρέμβασης. Και δεν πιστεύω στον υπεραπλουστευτικό διαχωρισμό σε μνημονιακούς και αντί-μνημονιακούς. Πιστεύω μόνο στη κοινή λογική.
 
ΥΓ2: Η κουτοπόνηρη ανατολίτικη  προσέγγιση ότι τα "μαύρα" πέφτουν στην αγορά και άρα είναι χρήσιμο να υπάρχουν δεν με καλύπτει. Είναι μια πρόφαση για να μην αλλάξει τίποτα. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα μαύρα δεν καταλήγουν στην Ελλάδα ή καταναλώνονται σε προϊόντα που συνήθως δεν παράγονται στην Ελλάδα (και άρα και πάλι εκρέουν προς τα έξω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: