Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Θα μπορούσε η επιστροφή στη δραχμή να οδηγήσει σε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής και εν γένει της εγχώριας οικονομίας;

Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν πιστέψει στο εξής επιχείρημα:

"Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής και οικονομίας, έστω και μεσομακροπρόθεσμα."

Άραγε αυτό είναι εφικτό;

Ένα πρακτικό ερώτημα που μπορεί να τεθεί αφορά την εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα καθότι πέραν των επιπτώσεων στη καθημερινότητά μας, αφορά ένα προϊόν το οποίο επί του παρόντος εισάγουμε πλέον του 50% των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε [1][2].

Έστω ότι μπορούν να ισχύσουν τα εξής:

1) Η επιστροφή στη δραχμή είναι τεχνικά εφικτή και με μια ισοτιμία που με κάποιο (μαγικό) τρόπο δεν οδηγηθεί σε κατάρρευση, πχ με κάποιο δάνειο για τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεμάτων.

2) Ότι το υπόλοιπο 50% της παραγωγής κρέατος που χρειαζόμαστε θα μπορέσουμε να το παράξουμε εγχώρια.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν τις εξής παραδοχές:

α) Ότι θα καταφέρουμε να έχουμε διαθέσιμες τις απαραίτητες ζωοτροφές σε ποσότητα και ποιότητα.

Τις ζωοτροφές όμως θα πρέπει είτε να τις εισάγεις ως οικονομία, είτε να τις παράξεις εγχώρια.
- Πως θα γίνει αυτό χωρίς ισχυρό νόμισμα;

- Απάντηση: με το συναλλαγματικό σου απόθεμα.. Άρα ΑΔΙΈΞΟΔΟ. Η παρούσα έλλειψη συναλλαγματικού αποθέματος θα σημαίνει αδιέξοδο ως προς τη δυνατότητα αγοράς και εισαγωγής πρώτων υλών, εν προκειμένω ζωοτροφών. Και όλα αυτά χωρίς να αναλογιστούμε ότι όλοι οι ξένοι εξαγωγείς θα απαιτούν προκαταβολή, και μάλιστα τοις μετρητοίς, για την αγορά των πρώτων υλών.

β) Έστω όμως ότι μπορεί να λυθεί μαγικά το (α), πχ με κάποιο διεθνές δάνειο οπως αναφέρεται παραπάνω.

Οι παραγωγοί κρέατος, αλλά και η οικονομία μας ως σύνολο, θα έχουν κίνητρο να εξάγουν τη παραγωγή ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους λόγω της ισοτιμίας της νέας δραχμής, αλλά και τις διαφοράς ανάμεσα στην εγχώρια και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγοραστική δύναμη. Άρα και ΠΆΛΙ θα βρεθούμε προ αδιεξόδου καθότι έτσι δε θα αποφευχθεί το έλλειμμα εγχώριας προσφοράς και ζήτησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές αγοράς.

Μια εναλλακτική θα ήταν να προχωρήσουμε στην επιβολή περιορισμών εισαγωγών/εξαγωγών, δηλαδή, στην εκούσια απομόνωση μας και έξοδο από την ΕΕ. Η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ έχει ως στόχο την οικονομική ένωση των κρατών μελών και τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αν όμως αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί και αναλυθεί εκτενώς. Αφορά μια μεγάλη και σύνθετη κουβέντα σε σχέση με το γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και πολιτισμικό προσανατολισμό μας, έως και για την επιβίωση μας ως έθνος.


Ξενοφών Βασιλάκος,
ΥΔ τμ/τος πληροφορικής ΟΠΑ

[1] http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=687994
[2] http://dspace.aua.gr/xmlui/bitstream/handle/10329/4302/Smurniotopoulou_A.pdf?sequence=1

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.meatnews.gr/2015/01/25/ti-perimenei-h-agora-kreatos/

ΥΓ: Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται και για την αγροτική παραγωγή, καθώς και για κάθε υπηρεσία ή προϊόν που θα παράγεται με σκοπό την εγχώρια κατανάλωση ή την εξαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: