Διαφωνώ με το κλείσιμο της ΕΡΤ, κυρίως για το τρόπο που επιχειρείται. Επιγραμματικά, διαφωνώ διότι:
α) θεωρώ ότι γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους για να ενισχύσει η ΝΔ το προφίλ της, με τρόπο που όμως τονώνει την πόλωση,
β) η ανακοίνωση, που κάποιος έγραψε και έδωσε στον Σ. Κεδίκογλου να διαβάσει, ήταν το λιγότερο υποκριτική.
Αναλυτικά.
Ναι, θέλω να γίνουν αλλαγές στο δημόσιο. Συμφωνώ να μειωθεί η ΕΡΤ (και όλο το δημόσιο γενικά) , θέλω να πληρώνω λιγότερα χρήματα για της ανάγκες της ΕΡΤ (και του δημοσίου) και δεν θέλω η ΕΡΤ να είναι κρατική αλλά δημόσια. Αν σκοπεύουν να την κρατήσουν κρατική (δηλαδή γραφείο Τύπου των κομμάτων), τότε επιπλέον επιθυμώ να έχω επιλογή να μην πληρώνω το ανταποδοτικό τέλος προς την ΕΡΤ.
Είχε τέτοιο στόχο η ΝΔ με τις πρόσφατες κινήσεις της; Είμαι 100% σίγουρος ότι όχι. Γιατί το λέω αυτό;
Ένα επιχείρημα για το κλείσιμο της ΕΡΤ που παρουσιάζεται είναι ότι έπρεπε να φύγουν 2000 άτομα άμεσα λόγω επιταγών της Τρόικα. Ο κ. Μανιτάκης δεν το κατάφερε με τους επίορκους (λέγεται με "διαρροές" στα ΜΜΕ), οπότε η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει με το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Στέκει κάτι τέτοιο; Ας το δούμε λογιστικά:
α) οι υπάλληλοι της ΕΡΤ δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το ανταποδοτικό τέλος. Η απόλυση τους δεν θα μειώσει τα έξοδα της γενικής κυβέρνησης.
β) οι απολυμένοι θα αποζημιωθούν. Με τι λεφτά; Υπάρχει πρόβλεψη; Μάλλον θα τα πάρουν από το προϋπολογισμό, άρα θα τον επιβαρύνουμε κιόλας.
γ) οι κ.κ. Κεδίκογλου-Σαμαράς είπαν ότι θα ξανανοίξει η ΕΡΤ (ως ΝΕΡΙΤ) και κάποιοι θα επαναπροσληφθούν. Αυτοί που θα εισπράξουν αποζημίωση απόλυσης θα επαναπροσληφθούν σε 2 μήνες; Είναι οικονομικά ορθό;
δ) οι κ.κ. Κεδίκογλου-Σαμαράς εξήγγειλαν ότι τις υπόλοιπες θέσεις θα τις καλύψουν με προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις του δημοσίου (νοσοκομεία-εκπαίδευση-ΚΕΠ). Λογιστικά δηλαδή, απολύεται προσωπικό που δεν πληρώνεται από το κρατικό προϋπολογισμό και θα προσληφθεί προσωπικό θα πληρώνεται από το κρατικό προϋπολογισμό.
ε) και η ΝΕΡΙΤ θα χρηματοδοτείται με ανταποδοτικό τέλος. Το ύψος του νέου τέλους δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά θα πληρώνουμε και πάλι. Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε το τέλος της ΕΡΤ ως "χαράτσι". Αν και συμφωνώ να μειωθούν οι πληρωμές μου προς το κράτος, ως "χαράτσι" εγώ γνωρίζω το άλλο τέλος, για τα ακίνητα. Το να γλιτώσω 2-3 ευρώ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ είναι καλοδεχούμενο αλλά ακόμα πιο καλοδεχούμενο είναι να μειωθεί το τέλος ακινήτων που είναι πολλές φορές μεγαλύτερο.
Δεν μου είναι προφανές πώς το σχέδιο της ΕΡΤ εξυπηρετεί τα οικονομικά του κράτους (ή τα δικά μας). Αντιθέτως, νομίζω θα επιβαρύνει το κράτος με 1000-1500 επιπλέον θέσεις ΔΥ που πληρώνονται από τους άμεσους και έμμεσους φόρους. Εκτός φυσικά κι αν δεν τηρήσουν τα όσα λένε και δεν κάνουν τις αντίστοιχες προσλήψεις που μόλις προχτές εξήγγειλαν.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η ΝΔ αποφάσισε να εξυγιάνει την ΕΡΤ. Με πείθει αυτό; Πάλι όχι. Γιατί;
α) οι πράξεις με τα λόγια της ΝΔ είναι αντιφατικά. Δεν γίνεται να είσαι η κομμάτι της αιτίας διασπάθισης και κακοδιαχείρισης των πόρων της ΕΡΤ και σε ένα βράδυ να εμφανίζεσαι ως ο Λευκός Ιππότης της κάθαρσης. Ακόμα και αν η ΝΔ ισχυριστεί ότι μόλις ανέλαβε τα ηνία, δεν παύει να έχει διαχρονικές ευθύνες για την διαχείριση της ΕΡΤ την περίοδο 2004-2009. Φυσικά, αν και η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι μόλις 12 μήνες στην εξουσία, προσέλαβε γρήγορα-γρήγορα διάφορα δικά της παιδιά. Το πιο εξοργιστικό ήταν η ανακοίνωση που κάποιος έγραψε και έδωσε τον κ. Κεδίκογλου να διαβάσει. Ξεχείλιζε από υποκρισία.
β) η στάση της ΝΔ αντιπολιτευτικά πριν 1.5 χρόνο ήταν ενάντια στο σχέδιο εξυγίανσης που σήμερα η ίδια η ΝΔ καταθέτει ως πρόταση. Η ΝΔ παρουσίασε άρον-άρον το νομοσχέδιο της επιτροπής Αλιβιζάτου τελείως απροετοίμαστη (αναφορά στο Υπ. Πολιτισμού που έχει καταργηθεί και το θέμα με το www.nerit.gr).
Τι νομίζω; Από το τρόπο και την επικοινωνιακή τακτική, καταλαβαίνω ότι η ΝΔ απλά θέλει να κλείσει τη ΕΡΤ και να την ξανά-ανοίξει πλήρως ελεγχόμενη. Ο ίδιος ο ΠΘ και βουλευτές όπως η κα. Βούλτεψη και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης το είπαν καθαρά: τους ενόχλησαν οι απεργίες. Μόνο που στη χώρα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Αν μια απεργία είναι παράνομη, αυτό κρίνεται στα δικαστήρια και στην συνέχεια η κυβέρνηση μπορεί να απολύσει όσους παρανόμως απεργούν. Ας το κάνει. Αλλά η ρητορεία της ΝΔ είναι άλλη: με ενόχλησε που έκαναν απεργία και τους κλείνω.
Η ΝΔ επιλέγει την ΕΡΤ για να δείξει πυγμή, ότι είναι τολμηρή και δεν φοβάται να κλείσει μια ΔΕΚΟ. Και για να πείσουν ότι πράττουν ορθώς, η ΝΔ χρησιμοποιεί μια γλώσσα και μια υποκριτική συμπεριφορά που όμως τονώνει την πόλωση σε δεξιά-αριστερά.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όσα γίνονται στην ΕΡΤ. Θα μπορούσα να βάλω άλλη μια λίστα με λόγους που θέλω να μικρύνει η ΕΡΤ. Επίσης με ενοχλεί αυτό που γίνεται στην ΕΡΤ από προχτές: κομματικοί στρατοί με σημαιάκια, η κάμερα να δείχνει παιδάκια εργαζομένων να ρωτάνε "γιατί απολύετε το μπαμπά μου;" (πόσο πιο λαϊκιστκό;) και η κουλτούρα "αυτό θα είναι το δικό μας Πολυτεχνείο" που αναδύεται σε κάθε κινητοποίηση, με "επαναστατικά" τραγούδια της περιόδου, αναφορές σε Χούντα κλπ. Να το άλλο άκρο της πόλωσης.
Σε τι θα συμφωνούσα:
- στη προώθηση σχεδίου εξυγίανσης της ΕΡΤ. Θα υποστήριζα την μείωση σε 1-2 τηλεοπτικά κανάλια και σε μείωση μέσω απολύσεων. Με στόχο να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και αντίστοιχη μείωση του ανταποδοτικού τέλος. Με θεσμική αλλαγή στο τρόπο λειτουργίας που να αποκλείει (ή μειώνει) τη διασπάθιση χρήματος. Με νομοσχέδιο ψηφισμένο από τη πλειοψηφία της Βουλής και με τρόπο που δεν θα κλείσει το σήμα της ΕΡΤ ούτε ένα λεπτό. Όχι "στις 5μμ το ανακοινώνω, στις 11μμ κλείνω το ρεύμα στο πομπό με τα ΜΑΤ".
- ταυτόχρονη εξυγίανση του τηλεοπτικού χώρου. Δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων για την είσπραξη των εσόδων (που τόσο λείπουν από τον κρατικό προϋπολογισμό) και προβλέπονται σε κάθε μνημόνιο, αλλά (όλως τυχαίως;) αναβάλλονται για το μέλλον.
mr potato-head
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου