Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Συνταξιοδοτικό σύστημα: πεδίο δόξης λαμπρό για αριστερό λαϊκισμό

Παραθέτω μερικά γεγονότα, με την χρονολογική σειρά που τα βίωσα.

1. Διαβάζω ότι ο Μ. Ματσαγγάνης θα είναι υποψήφιος με την ΔημΑρ στην Α Αθήνας από το blog της Παραπολιτικής. Ο blogger προσθέτει μερικά κολακευτικά σχόλια για τον Μ. Ματσαγγάνη.

http://www.parapolitiki.com/2012/04/blog-post_7590.html

Αυτό μου κάνει εντύπωση γιατί στο συγκεκριμένο site, η ΔημΑρ κρίνεται αρνητικά για "λαικισμό" και έντονο ΠΑΣΟΚισμό (που προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο). Θυμάμαι όμως ότι έχω ξανακούσει το όνομα του Ματσαγγάνη μέσα στα social media και το συγκρατώ ώστε να βρω περισσότερες πληροφορίες για το άτομο του.

2. Ο Στ. Μάνος της Δράσης εμφανίζεται στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ

http://www.youtube.com/watch?v=tcmKqhKWj8E

Το 2ο πράγμα για το οποίο των ρωτά η Στάη είναι η πρόταση του Μάνου να εννίαιο σύστημα συντάξεων, πληρωμή κατευθείαν από το κρατικό προϋπολογισμό σύνταξη ύψους 700 ευρώ στα 67 χρόνια, ανεξαρτήτως φύλλου και επαγγελματικού βίου, χωρίς εισφορές και κρατήσεις. Αν ο εργαζόμενος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη, κράτα με δική του πρωτοβουλία λεφτά στην άκρη σε συνεργασία με κάποιο σχετικό οργανισμό (κλαδικό ή ιδιωτικό φορέα). Η πρόταση αντιμετωπίζεται σχεδόν με χλευασμό από την Στάη και ήδη ακούω τις απόψεις φίλων και γονιών (ο Μάνος είναι εκφραστής ακραίου καπιταλισμού, ανοίγει πίσω πόρτα στην ιδιωτική ασφάλεια, διάλυση κοινωνικού κράτους κλπ).

3. Στην εκδήλωση του Π80, ο Μ. Ματσαγγάνης μιλά για την ανάγκη αλλαγής του συνταξιοδοτικού και το πόσο άδικο είναι το υπάρχον σύστημα, πόσο εξυπηρετεί ευγενή ταμεία και δημόσιους υπάλληλους εις βάρος των μισθωτών του ΙΚΑ.

http://www.youtube.com/watch?v=AfdaftoZjtc

Κάπου εκεί αρχίζω και αναρωτιέμαι τι δουλειά έχει ο Ματσαγγάνης στην ΔημΑρ.

4. Βρίσκω μετά από σειρά κλικ (που ξεκίνησαν από tweet), αναλυτικά την άποψη του Μ. Ματσαγγάνη για το συνταξιοδοτικό.

http://booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=69:2010-02-05-18-42-30&catid=40:-4-2010&Itemid=55

Διαβάζω ότι είναι καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στην ΑΣΟΕΕ, καταλαβαίνω ότι ασχολείται με το συνταξιοδοτικό πιο επιστημονικά και παραθέτει νούμερα που δείχνουν πόσο άδικο είναι το υπάρχον σύστημα, πόσο εξυπηρετεί συντεχνίες που βρίσκονται κοντά στην εξουσία εις βάρος των μισθωτών . Οι εμπειρίες μου (προσωπικές, γονείς και φίλους) συμφωνούν επί της αρχής: αν θες καλή σύνταξη στην Ελλάδα, δεν πρέπει να παράγεις (άρα να δουλεύεις μισθωτός). Πρέπει να είσαι είτε υπάλληλος ΔΕΚΟ, είτε δημόσιος υπάλληλος, είτε στα υπέροχα αυτά ταμεία που έχουν πρόσβαση στην εξουσία.

Και τι προτείνει ο Ματσαγγάνης; Να υιοθετήσουμε τις αρχέςς των συστημάτων που έχουν οι Δανοί και Σουηδοί. Και λέω δυνατά, "πω πω πόσα χρόνια ακούω ότι θα γίνουμε η Δανία/Σουηδία του Νότου...". Γίνομαι ύποπτος γιατί τα έχω ακούσει τόσες φορές, αλλά κρατάω την ελπίδα να ακούσω κάτι σοβαρό. Διαβάζω με προσοχή τις προτάσεις και ανακαλύπτω ότι επί της αρχής ο Ματασγγάνης προτείνει αυτό που είδα να λέει 10 μέρες πριν ο Στ. Μάνος στην τηλεόραση. Μα γίνεται ο "δεξιός, φιλελεύθερος, καπιταλιστής, αντι-λαικός" Μάνος να προτείνει τα ίδια με τον εκσυγχρονιστή αριστερό Ματσαγγάνη; Είναι ο Μάνος αριστερός και φιλολαϊκός ήο Ματσαγγάνης νεο-φιλελεύθερος. Και αν ναι, ποια είναι ή άποψη της ΔημΑρ; Είναι με τον Ματσαγγάνη (άρα συμπίπτει με τον φιλελεύθερο Μάνο) ή οχι; Και τελικά ο Μάνος τι είναι; Πολλές οι απορίες μου...

5. Μπαίνω στο site της ΔημΑρ και αναζητώ το πρόγραμμα. Δυσκολεύομαι να βρω που είναι οι απόψεις της (θεωρώ λόγω κακής οργάνωσης του περιεχομένου) αλλά τις βρίσκω την μορφή pdf, εδώ

http://www.dimokratikiaristera.gr/images/stories/komma/theseis1odhmar.pdf

από εδώ http://www.dimokratikiaristera.gr/oi-theseis-mas/1o-synedrio-oi-theseis

Ψάχνω τις θέσεις αλλά δεν βρίσκω εκτενές κείμενο που να περιγράφει το συνταξιοδοτικό σύστημα στο οποίο προτείνουν ότι πρέπει να πάμε. Βρίσκω όμως τις βασικές αρχές του Ματσαγγάνη, μόνο στο κομμάτι της εννιαίας κρατικής σύνταξης και κάτι περί κοινωνικές δικαιοσύνης. Τα αγκάθια όμως (ποιοι επωφελούνται σήμερα, ποια είναι η αδικία, πως θα αλλάξει, ποιο είναι το ύψος της σύνταξης που δύναται να δώσει το κράτος, τον φορέα για επιπλέον σύνταξη) δεν τα βλέπω. Διακρίνω όμως την συμβολή του Ματσαγγάνη στο κείμενο. Και μετά αναρωτιέμαι, γιατί κανείς δημοσιογράφος ποτε δεν ρώτησε τον Κουβέλη ποιες είναι οι αλλαγές που προτείνει η ΔημΑρ στο συνταξιοδοτικό; Αν μη τι άλλο, ο κ. Κουβέλης είναι προνομιακός συνομιλητής του συστήματος. Τον έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια (MEGA και ΣΚΑΙ σίγουρα), τον ακούω τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα στον real-fm στην εκπομπή του Χατζηνικολάου. Παρόλα αυτά την άποψη του για τις συντάξεις δεν τις ξέρω. Ξέρω όμως του Μάνου. Το πρώτο πράγμα που τον ρωτούν και μετά αμέσως κατακρίνουν. Γιατί η ΔημΑρ δεν προμοτάρει τόσο πολύ την υιοθέτηση του Σουηδικού μοντέλου στις συντάξεις. Γιατί ο Μάνος κατακρίνεται από τους σχολιαστές ως μη φιλο-λαϊκός και ο Κουβέλης όχι; Τα ίδια δεν λένε, τουλάχιστον για το συνταξιοδοτικό;

Νομίζω ότι αν τολμήσει η ΔημΑρ να πει ότι οι συντεχνίες επωφελούνται, θα έχει πολιτικό κόστος. Θα χάσει ψήφους από την δεξαμενή ψηφοφόρων που θεωρούν τον εαυτό τους κεντρο-αριστερό. Δείχνει όμως αυτό ακεραιότητα; Δείχνει ειλικρίνια και ελπίδα ότι θα είναι συνέπεις στο πολιτικό τους βίο; Όχι, για μένα δείχνει καιροσκοπισμό. Στα δύσκολα, οι όποιες αποφάσεις παρθούν από την ΔημΑρ να κριθούν στο βωμό του λαικιστικού πολιτικού κόστους. Για αυτό, παρότι δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω, ξέρω τι δεν θα ψηφίσω. Τα κόμματα της αυτοαποκαλούμενης αριστεράς.Δεν υπάρχουν σχόλια: