Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Περιμένοντας (σ)το Ασανσέρ


Το γραφείο μας βρίσκεται Ευελπίδων 47Α & Λευκάδος 33 στην Κυψέλη. Το κτίριο αποτελείται από 9 ορόφους. 6 όροφοι χρησιμοποιούνται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Το κτίριο αποτελεί το κεντρικό σημείο διεξαγωγής των μαθημάτων των 11 μεταπτυχιακών προγραμμάτων πλήρους φοίτησης και των 14 μεταπτυχιακών προγραμμάτων μερικής φοίτησης του ΟΠΑ . Στεγάζονται επίσης τα μέλη διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, υπάρχουν γραφεία αρκετών μελών ΔΕΠ, ερευνητικά εργαστήρια μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων. Όπως αντιλαμβάνεστε, χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς πολλοί άνθρωποι.

Επιπρόσθετα, 3 όροφοι του κτιρίου χρησιμοποιούνταν από τη ΙΘ’ ΔΟΥ Αθηνών, η οποία τους τελευταίους μήνες συγχωνεύτηκε με τη ΚΓ’ ΔΟΥ Αθηνών και τη ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών. Η νέα ΔΟΥ εξυπηρετεί επί καθημερινής βάσεως εκατοντάδες πολίτες.

Το καλό νέο είναι ότι στο κτίριο υπάρχουν 3 φρεσκοβαμμένα ασανσέρ χωρητικότητας 8 ατόμων το καθένα, αριθμός ικανοποιητικός για να εξυπηρετήσει την προσέλευση ακόμη και στις ώρες αιχμής. Το κακό νέο είναι ότι η πιθανότητα να λειτουργούν και τα 3 ασανσέρ ταυτόχρονα είναι αντίστοιχη με την πιθανότητα να πας σε ένα μπαρ (που απαγορεύεται δια νόμου το κάπνισμα) και να μην καπνίζουν οι θαμώνες εντός του.

Υπάρχουν μεγαλύτερες (αλλά όχι μεγάλες) πιθανότητες να δουλεύουν 2 από τα 3 ασανσέρ και ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να δουλεύει 1 από τα 3 ασανσέρ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι εικόνες όπως αυτής της φωτογραφίας...


Παρουσιάζονται δε διάφορα σουρεαλιστικά φαινόμενα στοχαστικής συμπεριφοράς των ασανσέρ: Το τελευταίο διάστημα, ένα ασανσέρ (αν παρ’ ελπίδα λειτουργεί) ανεβαίνει κανονικά μέχρι τον 8ο όροφο, αλλά για να φτάσει στον 9ο πρέπει κάποιος να το καλέσει από τον 9ο όροφο (αν πατήσεις το κουμπάκι μέσα στο ασανσέρ, δε φτάνει στον 9ο ποτέ)! Ένα άλλο ασανσέρ (αν παρ’ ελπίδα λειτουργεί) κατεβαίνει μέχρι τον 1ο όροφο, αλλά για να φτάσει στο ισόγειο πρέπει κάποιος να το καλέσει από το ισόγειο (αν πατήσεις το κουμπάκι μέσα στο ασανσέρ, δε φτάνει στο ισόγειο ποτέ)! Παράλληλα, επί καθημερινής βάσεως, είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστείς μέσα σε κάποιο ασανσέρ, να βρεθείς σε ένα ασανσέρ που να σταματήσει σε έναν όροφο αλλά να μην μπορείς να ανοίξεις την πόρτα, να βρεθείς σε ένα ασανσέρ που η πόρτα ανοίγει στο μέσο 2 ορόφων κλπ.

Το φαινόμενο με τα χαλασμένα ασανσέρ δεν είναι τωρινό, ούτε χτεσινό, ούτε προχτεσινό. Με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση παρουσιάζεται τουλάχιστον από το 2007 που είμαστε στο κτίριο αυτό. Έχουν αλλάξει οι συντηρητές των ασανσέρ, έχουν αλλάξει τα πρυτανικά σχήματα του ΟΠΑ, έχουν (ίσως) αλλάξει οι διοικήσεις των εφοριών, η κατάσταση όμως δε βελτιώνεται. Αδιαφορία; Διαφορετικές προτεραιότητες; Πλημμελής συντήρηση; Μη επιδιορθώσιμη βλάβη;... Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να μας ενημερώσει. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι ο συντομότερος τρόπος για να φτάσουν στον προορισμό τους είναι από τις σκάλες- όπως τότε που δεν υπήρχαν ασανσέρ. Ευκαιρία για γυμναστική για όσους πήραν πρόσφατα κιλά ;-)…

Βαγγέλης Δούρος, Νίκος Φωτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: